I made this widget at MyFlashFetish.com.

MYSELF

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
nama saya fara,saya sekolah kat smk kota kemuning,sekarang saya belajar kat ktim melaka....

pengunjung blog

BUAT SEMUA GURU2 SMK KOTA KEMUNING DAN PENSYARAH FPI KUIM

Monday, February 23, 2009

PENCAPAIANKU SEPANJANG PERSEKOLAHAN

masa sekolah rendah aku tak seaktif masa sek menengah..
masa sekolah rendah just jadi pengawas selama 3 tahun,apa lagi ek oh..wakil sekolah tuk choral speaking.....ni jawatan yang pernah saya pegang masa sekolah menengah...
Pengerusi Kelab Pengawas(2007),
Timbalan Ketua Pengawas (2007),
Timb Ket Biro Pengurusan Perhimpunan Rasmi (2006),
Pengawas (2003-2007),
Pengerusi Persatuan Pendidikan Islam(2007),
Pengerusi Kelab Memasak(2004),
S/u Kadet Polis (2007),
S/U PBSM (2003-2004),
Pengerusi Petanque (2004-2005),
Pengerusi Kelab Pencegahan Jenayah (2005),
Naib Pengerusi Persatuan Pendidikan Islam (2004)
S/U Persatuan Pendidikan Islam (2005-2006) ni antara jawatan yang pernah di sandang...
kalau kem lak..
KURSUS KEPIMPINAN PELAJAR DAERAH KLANG 2003,
KURSUS KEPIMPINAN PEMIMPIN SEKOLAH (2005-2006),
PERKHEMAHAN KADET POLIS,KEM MOTIVASI KEPIMPINAN PENGAWAS (2005),
KURSUS KHEMAH IBADAH,KURSUS JATI DIRI PEMIMPIN PELAJAR PERINGKAT DAERAH (2006),
PERKHEMAHAN PERDANA (2006),
PROGRAM MENJANA SEMANGAT PATRIOTISME MURID-MURID SEKOLAH MENENGAH NEGERI SELANGOR PERINGKAT NEGERI(2006),
KEM JATI DIRI REMAJA ISLAM PERINGKAT KEBANGSAAN (2006) n URUSETIA PERKHEMAHAN KADET POLIS PERINGKAT NEGERI (2007) .....
Kalau kat sekolah pernah masuk acara ni ..
johan tilawah al-quran (2003)
naib johan tilawah al-quran (2004)
no 3 tilawah al-quran (2007)
petanque naib johan (2006),
Lontar Peluru johan (2004) tapi 2005-2007 dapat naib johan,
lempar cakera naib johan 2005-2007..apa lagi ek..lupalah
saya pernah mewakili sekolah dalam aktiviti spt berikut...
PERTANDINGAN PESTA PANTUN SEKOLAH MENENGAH DAERAH KLANG 2005,
KEJOHANAN BOLA JARING MSSD KLANG 2007,
PERTANDINGAN KIOSK KERJAYA 2007,
TILAWAH AL-QURAN 2007,
saya start jadi fasilitator masa form 5 sampai skang ni
tAHUn 2007 masa saya form 5 saya dapat anugerah Tokoh Kokurikulum selain tu gak saya jadi KETUA EDITOR MAJALAH PERMAI iaitu majalah sekolah saya...n kalau kat sekolah saya jadi ajk ad/hoc dari 2003-2007 ad/hoc tu macam sediakan lcd,pa systen n yang sewaktu dengannya sijil ni sekolah yang kasi n yg paling best masa form 3 dapat pelajar kesayangan guru...saya mmg jenis syg cikgu..i love you cikgu...
ni lah kenangan saya masa time sekolah..
kat sini juga nak ucap thanks kepada ayah yang saya syg (SAMSUL KAMAL BIN SAMSUDIN) N mak saya yang paling happening (NORASIAH BINTI MAHAT) best dapat parents macam diorang tak kongkong,minta apa kasi, apa lagi..byk lagilah dan yang paling banyak bagi support kat saya sepanjang ni...tak lupa jugak kat adik2ku DAn adik2 angkat yang comel...n tq very2 much kat guru2 smk Kota Kemuning sepanjang 2003 until now yang dah didik fara selama ni....nak tulis nama cikgu byk sgt..

Friday, February 6, 2009

RENUNGAN KITA BERSAMA

RENUNGAN UNTUK DIRI


• Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan di kabulkan – Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk.

• Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat keberkatandalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

• Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dsbnya dalam dirinya.


• Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

• ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.


• Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.

• Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaALLAH akandi kurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.


• Sesiapa yang berniat mandi(untuk solat jumaat) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian lalu solat jumaat, dosanya akan diampun hingga jumaat berikutnya-Ahmad.

• Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.


• Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk, beliau membasahi janggutnya-Tirmizi

• Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan-Bukhari. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain.


• Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makandengan 3 jari(ibu jari telunjuk & tengah)-Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan

• Menurut Sayyid Ahmad dahlan, sesiapa berselawat walau sekali pada malam jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi


• Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh

• Perbaharui wuduk tiap kali bersolat krn padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci, ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya-Abu Dawud.


• Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah

• Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum


• Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan beselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu

• Nabi tak makan sambil bersandar-Bukhari. Ertinya, baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & mudahkan penghadaman
• Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh, Maghrib dan isyak, ALLAH akan menghindarkannya drp sebarang bencana

• Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung


• Setelah bersolat Nabi memohon ampun ( astagfirullahalaziim) tiga kali-Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari

• Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari, ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah


• Apabila Nabi tidur, ia dahulukan mengiring sebelah kanan – Bukhari. Dari segi kesihatan, cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah

• Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA


• Tika Nabi tidur, ia membaca surah Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) – Bukhari

• Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH


• Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarankan, cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur
• Munurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan

• Silangkan kaki jika tidur di masjid. Hadith: Sahabat melihatNabi berbaring di masjid dgn satu kakinya atas kaki yang lain (krn bimbang terdedah aurat) – Bukhari


• Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW

• Adakalanya Nabi SAW amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) – Abu dawud. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh


• Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari

• Setelah bersolat Nabi SAW mohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali – Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari


• Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) – bukhari

• Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat asar pada hari jumaat, insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang


• Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. Hadith: Apabila Nabi bersin, beliau letakkan tangan atau pakaiannya dimulut (kerana dibimbangi terpercik) – Abu Dawud
• Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana ALLAH itu Maha Luas rahmatNya

• Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadakusebanyak 100 kali pada hari jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya – Abu Naim


• Nabi tidak pernah menolak hadiah. Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya – Bukhari

• Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya


• Selalu memilih yang lebih mudah. Hadith: Mudahkan sesuatu & jangan kamu sukarkannya – Muttafaq Alaih

• Berdiri apabila melihat iringan jenazah. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang diusung), maka berdirilah (sbg tanda penghormatan) - Muttafaq Alaih


• Ulamak berpendapat, sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya yang lain

• Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Nabi sering melakukannya ketikaberoleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH – Abu dawud


• Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu meenghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya

• Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat) beri salam hingga 3 kali – Bukhari. Jika salamnya tak berjawab, beliau beredar


• Menurut para ulamak, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah seban yak 10 kali setiap selesai solat Maghrib

• Melakukan pekerjaan rumah. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah-Ad-Dailami


• Para ulamak berpendapat, ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, di ikuti dengan usaha yang berterusan.

Thursday, February 5, 2009

ucapan penghargaan

alhamdullillah..first sekali fara nak ucap ribuan terima kasih kat rakan2 dpsm sebab banyak bagi support untuk program kita...insyaallah kalau projek kita jadi,fara harap korang boleh bagi komitmen 100%...ribuan terima kasih juga kat persepsi sebab bagi kerjasama...dan tidak dilupakan penyarah yang banyak bagi support kat kitorang ust che rimi,ust rahisam dan seluruh pensyarah fpi....doakan agar program kita ini berjalan lancar ye...insyaallah..amin...buat kwn2 jgn tension sebab fara lagi tension..hehe...

My Blog List

MY BIRTHDAY


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

Loading...